להכיר את הרווח המשני זה כמו להכיר את שורש הבעיה, לזהות את הרווח המשני זה חלק חשוב ואולי קריטי בתהליך ההנחיה. כשמזהים ומטפלים כראוי ברווח המשני הבעיה עשויה להיעלם בקלות, הן בעיות רגשיות והן בעיות פיזיות.
הרווח המשני הוא אותו רווח שאדם מקבל מלהיות חולה, פצוע, כעוס, מפחד.. ברוב רובם של המקרים זה עשוי להיות נכון שהחולה מפיק תועלת מהמחלה. אהדה, אהבה, אכפתיות, בטחון, בטיחות, תשומת לב… המשותף לכולם הוא שאדם יכול לקבל אותם כשהוא חולה.
הרווח המשני מתייחס לתועלת האדם ממה שמקבל מעצם היותו חולה. רוב האנשים וכן המנחים/המטפלים לא כל כך מקדישים תשומת לב לאותו רווח משני שיכול להיות לאותו אדם שמחזיק את הבעיה. כשיש לאדם תועלת כל שהיא מלהיות בבעיה פיזית או רגשית הוא ימשיך להחזיק בה. זוהי החלטה לא מודעת של הלא מודע(תת מודע). הלא מודע אחד התפקידים הבסיסיים שלו הוא שמירה על האדם , לשרת את האינטרסים ולהגן עליו. במידה והתת מודע מבין מאיזו שהיא סיבה שאדם ישיג אהבה, תשומת לב, בטחון.. באמצעות חולי רגשי או פיזי… תת המודע יפתח את זה, כי הרי.. כל כולו מטרתו היא הישרדותו של האדם. כל זה נעשה אוטמוטי במערכת הלא מודע.
האדם פשוט רוצה להרגיש טוב וכל זמן שהלא מודע לא מצא דרך חלופית להשיג את אותו רווח בדרך שונה… הוא ימשיך להחזיק באדיקות יתירה באותה התנהגות כי זה מה שהוא יודע לעשות הכי טוב לשמור על האדם וברגע שהלא מודע מבין שיש דרך אחרת לקבל את האהבה, הביטחון, תשומת הלב… הוא מיד זורק את התובנה והתגובה הראשונה(הבעייתית) ומסגל התנהגות ותגובות מתאימות חדשות… כי זה מה ששומר על האדם ומבטיח את שרידותו.
בעיית רווח משני יכולה לגרום לאדם, להיות עיוור, חרש, אסטמה, סרטן, אלרגיה, ועוד.. ואפילו למות חלילה.
פרויד דיבר על הרווחים שיכול אדם עני לקבל מהחולי שלו. בזמן שהוא היה בריא, הסביבה דרשה ותבעה ממנו לצאת ולעבוד כדי להתגבר על בעיות העוני שלו. כעת, כשהוא מושבת עקב סימפטומים של מחלה, הוא יכול לקבל את ההבנה, האהבה או החמלה שנמנעה ממנו עד היום ביחס לבעייתו הכספית.
דוגמאות נפוצות לרווחים משניים:
- תשומת לב, התחשבות ויחס סלחני מהסביבה
- פיצויים, אחוזי נכות שעשוי לקבל עקב החולי
- “בריחה” לחולי בגלל מצב בלתי סביל, פיזי או רגשי
- רווחים במסגרת המשפחתית או הזוגית
- אין צורך לחפש עבודה
- לא שפוי לכן פטור מאחריות פלילית וכדומה
כשעובדים עם לקוח צריך לשים לב לרווחים המשניים שיכולים להיות שמחזיקים את הבעיה, צריכים לתת כבוד ללא מודע של הלקוח, הלא מודע תפקידו לשמור על שרידות של אותו אדם ואת זה הוא עושה 24 שעות ביממה .. מפעיל את מערכת החיסון, ניקוי ריפוי .. ואם הוא מחזיק את הבעיה כנראה שיש לו סיבה טובה לכך ובתפיסתו הוא מבין שיש כאן שמירה על אותו אדם.. זה משרת משהו!
כנראה יש לאדם הזה יותר תועלת כשהוא מחזיק ושומר את המחלה.
המטפל/המנחה המיומן לאחר שזיהה את הרווח המשני ימצא דרך/כים חלופיות חדשות אפקטיביות יותר שישרתו את האדם ועדיין ישמרו על הרווחים המשניים שיש לו.
האם האדם עצמו יכול למצוא את הרווחים המשניים שיש לו בבעיה? יש כאלו שזה יתגלה להם באופן עצמאי, ויש כאלו שיצטרכו לעבור תהליך אצל מנחה מיומן. ישנם אנשים שחוקרים לבד את מחלתם ורצים לבצע את תהליך המחקר והריפוי .. זה לא בדיוק קורה, בעיקר אצל אנשים מצליחים הרצון להבין את היבטי החולי והריפוי על דעת עצמו גורם לו להתקדם בצעדים מהירים כמו בחיים המצליחים שלו.. לכן תשאול מקיף והנחיה של מנחה מיומן תעזור יותר לכוון בהדרגה ובביטחה את תהליך השינוי או הריפוי.
הנחת היסוד העיקרית בטיפול ברווח משני היא: לכל התנהגות יש כוונה חיובית עליונה.
שאלות לבירור רווח משני:
- לאחר בירור מה הבעיה מה רוצה (תשאול מלא) נשאל..
- מה מונע ממך לעשות את השינוי?
- מה עוצר אותך / מה עצר אותך עד כה?
- מה חסר לך שיכול להשיג את המטרה ? (ריפוי רגשי / פיזי)
- מה יכול עוד להיות חסר שכאשר יושלם זה יעזור לך לוותר על הבעיה?
- מה הבעיה משרתת אותך?
- על מה היא שומרת?
- על מה היא מגינה?
- מה הכוונה החיובית בשימור הבעיה?, מה יכולה להיות הכוונה החיובית בשימור הבעיה?
- מה הכוונה החיובית שעומדת מאחרי אותה התנהגות/רגש/חולי?
- מה עליך לעשות כדי להשיג את התוצאה הרצויה ועדיין לשמור על הכוונה החיובית?
- מה עליך לעשות כדי לוותר על הבעיה?
- חשוב/דמיין איך תיראה, תישמע או תרגיש כשאתה במצב החדש (הרצוי) כולל הרווח המשני?
- מה יראו עליך? מה ישמעו ממך? מה ירגישו ממך?
…..והמשך תשאול “תוצאה מעוצבת כהלכה”.
——– הנכתב לעיל הנו רק חלק מתהליך הנחיה—– החומר נכתב לתזכורת אישית שלי ואין בו המלצה כל שהיא לבצע או שלא לבצע, החומר הועלה כאן לצורך העשרה, דיון והעמקה בלבד—-